AURINKOKERÄIMETAurinkoenergia on ympäristöystävällistä ja sen hyödyntäminen vaivatonta. Alkuinvestoinnin jälkeen saatava energia on lähes ilmaista. Aurinkoenergialla lämmitetään joko käyttövesi- tai energiavaraaja. Varaajan lämmittämiseen voidaan käyttää lämminvesikierukkaa tai lämmönvaihdinta.  Aurinkokeräimillä saatavaa lämpöä voidaan käyttää myös esim. uima-altaan veden lämmittämiseen, lattialämmityksen tukemiseen.


Aurinkokeräimet ovat helppoja asentaa yksinkertaisen rakenteensa vuoksi. Ne voidaan koota katolla, jolloin ei tarvita esim. nosturia ja ne voidaan asentaa myös rakennuksen seinälle tai maahan.  Asennuskulman tulee kuitenkin olla vähintään 30 astetta ja optimaalinen kulma on 55 - 60 astetta.


Suomessa auringon vuosittainen säteilyenergia on keskimäärin 1000 kWh/m2 ja säteilytaso on melkein  sama tai jopa korkeampi kuin Keski-Euroopassa. Yhden neliömetrin aurinkokeräimellä saadaan tuotettua 400–650 kWh energiaa vuodessa, joten pientalon käyttöveden lämmitykseen tarvitaan absorbaatiopinta-alaa 3–10 m2 (varaajan koosta ja tyypistä riippuen), lämmönvaihdin, ohjausyksikkö sekä 200-300 litran vesivaraaja. Koko talon lämmitykseen tarvitaan absorbaatiopintaa 10–20 m2. Järjestelmän käyttöikä on noin 20 –30 vuotta. Hyvä aurinkokeräinpaketti voi siis tuottaa energiaa käyttöveden lämmitykseen jopa 60 % kokonaiskulutuksesta ja talon lämmitykseen 20 - 25 % kokonaiskulutuksesta.


Tyhjiöputkikeräimet käyttävät tehokkaasti hyväkseen myös hajasäteilyä, joten lämmön tuottamiseen ei tarvita suoraa auringonpaistetta, vaan keräimet tuottavat lämpöä myös pilvisellä säällä. Tyhjiöputkikeräimet soveltuvat erinomaisesti käyttöveden lämmittämiseen tai lisälämmönlähteeksi öljy-, puu-, pelletti-, maa- tai hakelämmityksen rinnalle.

Tyhjiöputkikeräimistä saadaan energiaa jo helmikuusta alkaen jopa marraskuulle saakka.

Oikein mitoitettuna ne tuottavat yksinään riittävästi lämpöä suurempaankin tarpeeseen suuren osan vuodesta. Aurinkokerääjä kannattaa suunnata etelään, jolloin auringon säteilyenergia saadaan kaikkein tehokkaimmin talteen.Haluatko edullista energiaa käyttöveden tai tilojen lämmittämiseen?

Tyhjiöputkikeräimet

Tasokeräimet

Takaisin
Lue lisää Lue lisää